novilogo

Radno vreme:
Ponedeljak - Petak: 08-20h
Subota: 09-18h
Nedelja: 12-14h

srbija gb
ru de

Hernije kod dece

lat. Hernia, eng. Hernia in children

Preponska kila (hernija, bruh lat. Hernia inguinalis) – jedan od najčešćih uzroka hirurških intervencija u dečjem uzrastu. Javlja se u 1-3% slučajeva, a čak tri puta češće kod prevremeno rođenih mališana, 8x češće kod dečaka nego kod devojčica 2x češće sa leve strane, a kod 16% dece sa obe strane.

ibs-decak Preponske kile u dečjem uzrastu su urođene i indirektne – jer ne postoji slabost mišića prednjeg trbušnog zida kao što je najčešće odraslih. Nastaju kao posledica nezatvaranja processus vaginalis-a peritoneuma (produžetka parijetalnog peritoneuma, koji predstavlja omotač trbušne duplje), koji se u preko 80% slučajeva normalno zatvori tokom prve godine života. Na taj način je omogućen prolaz nekog dela ili kompletnog organa iz trbušne duplje (tanko crevo, delovi debelog creva, jajnik kod devojčica) kroz unutrašnji otvor ingvinalnog kanala.
Lečenje preponskih kila je isključivo hirurško.
Rizik od uklještavanja je veoma visok, naročito kod dece ispod prve godine života. Zato se preponska kila operiše čim se dijagnostikuje.
Operacija se izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji i svodi se na uklanjanje kilne kese, kao i na rekonstrukciju ingvinalnog kanala. Operativno lečenje se sprovodi kao jednodnevno hirurško lečenje i to je najmanje traumatično za dete.
U izuzetnim slučajevima, kada se kilna kesa ne odstrani dovoljno visoko, može da dođe do ponovne pojave kile (recidiv), ili povlačenja testisa u ingvinalni kanal, što predstavlja indikaciju za novi hirurški zahvat.
Moguće je da se nakon uspešnog operativnog lečenja kila pojavi na drugoj strani, pa je neophodno preduzeti identičan tretman. Ovo stanje je češće kod ženske dece.
Rezultati operativnog lečenja su veoma dobri (99%).

 

icon-phone

ZAKAŽITE PREGLED

011 286 23 72
062 222 688

icon-direction

POSETITE NAS

Pedijatrija Medilek Tim
Zvezdara
Koste Trifkovića 1. Beograd

icon-mail

PIŠITE NAM

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki 2019.

phone