PRP (Plateled Rich Plasma) - plazma bogata trombocitima

Nakon bilo kog oštećenja krvnog suda ili oštećenja tkiva, na mestu povrede dolazi do gomilanja trombocita (krvnih pločica), koji kad se aktiviraju izlučuje velike količine faktora rasta i citokina koji služe da ubrzaju oporavak tkiva i stimulišu sintezu kolagena i drugih proteina. Upravo ovo svojstvo trombocita je iskorišćeno za tzv. PRP tretman.

Ovaj tretman podrazumeva uzimanje krvi od pacijenta, zatim izdvajanje i koncentrovanje trombocita i njihovo ponovno ubrizgavanje u mesta gde želimo da podstaknemo mehanizme oporavka tkiva ili sintezu kolagena. Ovako pripremljeni trombociti se mogu koristiti u estetske svrhe, za podmalađivanje lica, ruku i dekoltea, ali i kod degenerativnih oboljenja koštano-zglobnog sistema, sportskih povreda, za stimulaciju zarastanja rana itd. Dobro pripremljeni trombociti predstavljaju terapijsko sredstvo vrlo visokog potencijala, sa minimumom neželjenih efekata.

U našoj poliklinici za dobijanje PRP-a se koriste isključivo kitovi renomiranog švajcarskog proizvođača Regen Lab, lidera u pripremi autologe plazme obogaćene trombocitima.Plazmu dobijenu ovim kitovima odlikuje visok procenat aktivnih trombocita(preko 80%) i faktora rasta. Na ovaj način se uklanjaju i crvena i bela krvna zrnca, koja su nepotrebna i potencijalno štetna, a često se nađu u PRP preparatima dobijenim na druge načine.

Plazma sadrži brojne esencijealne faktore neohodne za obnavljanje ćelija uključujuči proteine,vitamine, hormone i faktore rasta. Posebno su važni proteini plazme koji su neophodni u procesu koagulacije i stvaranja fibrinskih polimera u koje trombociti bivaju ’’zarobljeni’’ i odakle postepeno otpuštaju aktivne molekule koji deluju na obnovu i podmlađivanje tkiva. Trombociti oslobađaju faktore rasta (FGF,PDGF,TGF-B,EGF,VEGF,IGF) koji su neophodni za migraciju ćelija, njihovu proliferaciju i sazrevanje. Pored toga ovi faktori rasta stimulišu fibroblaste i endotelne ćelije da produkju kolagen i ekstracelularni matriks.

PRP ima i snažan antiinflamatorni efekat, odnosno smanjuje zapaljenje i tegobe povezane sa zapaljenjem, kao sto su otok, bol i otežana pokretljivost.

Kod degenerativnih bolesti zglobova i tetiva ima veliku prednost u odnosnu na standardne tretmane (depo preparate kortikosteroida). Sa jedne strane smanjujući zapaljenje pacijente oslobađa bola, povećava pokretljivost, a sa druge strane oslobađajući faktore rasta podstiče regeneraciju oštećenih struktura. Za razliku od PRP-a kortikosteroidi, koji se najčešće koriste, samo smiruju zapaljenje, ali usporavaju oporavak tkiva što na duži rok može da pogorša funkcionalni ishod.

Ubrizgavanje autologne plazme obogaćene trombocitima:

  • Pospešuje i ubrzava proces izlečenja
  • Smanjuje bol
  • Poboljsava pokretiljvost
  • Statistički značajno smanjuje potrebu za analgeticima, kortikosteroidima i operacijama

Područje primene u reumatologiji

Osteoartritis (artroza) kolena, kuka, ramena. Osteoartritis je degenerativno oboljenje zglobova, različite etiologije koje pogađa sve strukture zgloba uključujući zglobnu hrsavicu, sinovijalnu membranu i subhondralnu kost.U kliničkim studijama je pokazano da ubrizgavanje PRP-a dovodi do poboljšanja funkcije zgloba i redukcije bola i do 12 meseci po ubrizgavanju.

peta  lakat koleno 

Lateralni epicondylitis, takođe poznat kao „teniski lakat“ i medijalni ekikondilitis (golferski lakat) izazvani su mikropovredama tetiva u predelu njihovog pripoja za kost. Lokalno ubrizgavanje PRP-a aktivira reparatorne mehanizme i prema kliničkim studijama dobodi do značajnog kliničkog efekta u preko 90 % pacijenata, sa daljim, kontinuranim, poboljsanjem tokom vremena.

Tendinopatije, predstavljaju zapaljenje tetiva i/ili povredu tetiva. Tendinopatije su najčešći uzročnik bola u ramenu. Bolest je izazvana prevelikim opterećenjem, povredom ili degeneracijom usled starenja. Lokalno ubrizgavanje PRP-a dovodi do značajnog i održivog poboljsanja minimum 2 godine posle sprovođenja procedure.

Svi proizvodi koje koristimo su registrovani u Republici Srbiji kao medicinska sredstva, poseduju CE sertifikat za primenu na području Evrope FDA dozvolu za upotrebu u SAD-u. Sve ovo obezbeđuje da pacijent dobije najkvalitetniji preparat, sa maksimalnom koncentracijom faktora rasta i aktivnih trombocita, a bez neželjenih i štetnih produkata.

 

Pokret je život-PRIMENA PRP-a U SPORTSKOJ MEDICINI

Profesionalni sportisti su podložni povredama koje onemogućavaju svakodnevne treninge, pripreme i učešće u vaznim sportskim događajima.Fizikalna medicina je do sada pružala adekvatnu pomoć u rehabilitaciji sportista, ali ne dovoljno brzo.

Regenlab je razvio bezbednu i efikasnu terapiju zabrzu rehabilitaciju.

BCT-Banner 1

Regenlab A-PRP je moćni stimulans regeneracije tkiva.

Procedura se sastoji od uzimanja krvi pacijenta u specijalne kitove i njenom centrifugiranju radi dobijanja plazme bogate trombocitima. U zavisnosti od povrede, PRP se moze dalje obraditi dodavanjem aktivatora.

Gotov PRP se ubrizgava u regiju povrede.

Trombociti i faktorirasta koji se nalaze u PRP-u snažno stimulišu proces regeneracije epitelnog tkiva, mišića, fascija, ligamenata i kostiju. Zapaljenje izčezava, dolazi do ubrzanja metabolizma, a tkiva se snabdevaju supstancama neophodnim za regeneraciju.

Konačni rezultat je brza rehabilitacija i povratak aktivnostima.

prp-sportovi

aktivirani-prp

Aktivirani prp i zarastanje rana

Lečenje rana koje teško zarastaju predstavljaju veliki medicinski problem. Ove rane nastaju kao posledica hroničnih oboljenja vena, šećerne bolesti, visokog pritiska i neuropatija.

Regenlab je formulisao poseban proizvod za ovu indikaciju- aktivirani PRP. U standardnu epruvetu sa PRP-om se dodaje aktivator( autologni trombin serum) sto dovodi do masovnog otpuštanja faktora rasta iz trombocita i koagulacije, odnosno promene agregatnog stanja sadžaja epruvete iz tečnog u gel. Tokom tretmana rana koje nezarastaju prvo se ubrizga PRP u ranu, a zatim sama rana prekrije gelom napravljnim iz aktiviranog PRP-a. Ovim pristupom se ubrzava zarastanje rana od 75 % do čak 100 %.

Tretman se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa hiperbaričnom komorom.

dr Ivica Jeremić

icon-phone

 

ZAKAŽITE PREGLED

011 286 23 72
062 222 688

icon-direction

POSETITE NAS

Pedijatrija Medilek Tim

Zvezdara

Koste Trifkovića 1. Beograd

icon-mail

 

PIŠITE NAM

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.