Najčešća lokalna reumatska oboljenja

Burzitis

Na mestima gde tetive prelaze preko kostiju nalaze se male kesice ispunjene tečnošću koje služe da amortizuju pritisak i smanje trenje. Nalaze na različitim mestima u telu i njihovo zapaljenje može da bude razlog za pojavu jakih bolova. Zapaljenje burzi zove se burzitis, a on može da bude akutni i hronični.

Najčešće je izazvan mehaničkom traumom, ali burzitis može da izazove i deponovanje različitih kristala, najčešće kristala urata što se dešava u gihtu. Zapaljenje burze je praćeno otokom, crvenilom, jakim bolom i teškoćama prilikom pokreta. U zavisnosti od lokalizacije burze bol može da je javi u predelu lakta, kolena, ramena ili pak stopala. Zapaljenje tzv. olekranonske burze praćeno je pojavom otoka u predelu lakta, koji ne mora uvek da bude praćen bolom. Lakši oblici burzitisa se leče primenom hladnih obloga, analgetika i lokalnih antireumatika. Najčešće burzitis zahteva da se tečnost iz burze ukloni i da se potom u burzu daju depo preparati kortikosteroida. Cela procedura je bezbolna i traje kratko. Pacijenti se već sutradan mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima. Ako se zapale burze u predelu kolena nastaju tzv. parketarska kolena. Pacijenti primete otok ispod čašice koji jako boli. Parketarska kolena nastaju najčešće kao posledica dužeg klečanja. Upala burze u ramenu može da bude razlog dugotrajnog bola. Kod pojave bilo kog burzitisa savetuje se pregled reumatologa, jer otok burzi nekada može da bude i prvi znak ozbiljnijih reumatskih bolesti. To je naročito važno ako pre pojave burzitisa nije bilo provocirajućih faktora ili pak ako se burzitisi ponavljaju.

Tendinitis

Tendinitis je zapaljenje tetiva.Kada tetiva ima omotač zapaljenje tetive i njenog omotača se zove tenosinovitis. Tendinitisi se javljaju kao posledica mehaničkih trauma, ali se često javljaju i kao posledica zapaljenskih reumatskih bolesti. U rematološkoj praksi se najčešće srećemo sa tendinitisima bicepsa i suprspinatusa, što ja praćeno bolovima u predelu ramenog zgloba. Tetive ramena su često izmenjene degenerativnim procesima, a u njima mogu da se nađu i kalcifikati što često bude uzrok hroničnog bola u ramenu. Lečenje tendinitisa ramena podrazumeva primenu analgetika i fizikalnih procedura. Kada ne postoji odogovarajući odgovor na analgetike i fizikalne procedure često se daju depo preparati kortikosteroida. Davanje kortikosteroida najčešće dovodi do brzog smanjenja tegoba, ali nije uvek pogodno za istanjene i degenerisane tetive jer posmatrano na duži rok može da doprinese pojavi njihovog pucanja i pogoršanja tegoba. U našoj poliklinici pored standardnog davanja kortikosteroida, primenjuju se i specijalizovani preprati hijaluronske kiseline za peritendinoznu primenu. Hijaluronska kiselina primenjena u omotače tetiva smanjuje zapaljenje i omogućava lakše kliženje tetiva što povećava obim pokreta, smanjuje bol i vraća funkcionalnost.

Tendinitis Ahilovih tetiva je posledica mehaničke traume i najčešće se javlja kod gojaznih pacijenata. Pacijenti oboleli od ankilozirajućeg spondilitisa, psorijaznog artritisa i zapaljenskih bolesti creva takođe često imaju zapaljenje Ahilovih tetiva. Tendinitis Ahilovih tetiva loše reaguje na fizikalnu terapiju, a u Ahilove tetive se ne smeju primeniti depo preparati kortikosteroida jer to može da dovede do rupture tetiva. Terapija izbora je primena plazme obogaćene trombocitima-PRP tretman, koji smanjuje zapaljenje i pomaže da se oporave oštećena tetivna vlakna.

Teniski i golferski lakat nastaju kao posledica zapaljenja pripoja mišića u predelu lakta. Najčešće su izazvani mehaničkom traumom , ali se često javljaju i kod dijabetičara. U našoj klinici nudimo različite mogućnosti za lečenje ovih stanja, kao što su lokalno davanje kortikosteroida, mezoterapija i PRP tretman.

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela nastaje zbog pritiska na medijalni nerv u predelu karpalnog tunela. Sindrom je praćen bolom u šakama, nekada blagim otokom i osećajem trnjenja, naročito u malom i domalom prstu. Simptomi su najčešće izraženiji tokom noći i pacijenti često od osećaja bola i trnjenja ne mogu da spavaju, a često moraju da ustanu i protresu šake što im delom olakšava tegobe. Karpalni tunel se dijagnostikujena osnovu kliničkog pregleda, ultrazvučno i elektromiografski. Lečenje uključuje nošenje ortopedskih pomagala koji smanjuju pritisak u karpalnom kanalu, primenu lokalnih masti i fizikalnih procedura. U našoj poliklinici se za lečenje karpalnog kanala primenjuje lokalno davanje depo preparata kortikosteroida i mezoterapijske procedure.

Bol u vratu

Akutni bol u vratu je vrlo često oboljenje. Najčešće je povezan sa spazmom mišića i ligamenata, a uzrokovan je dugim sedenjem u nefiziološkom položaju, izlaganjem strujanju vazduha, hroničnim stresom ili slabošću mišića zbog fizičke neaktivnosti. Akutni bol u vratu nekada može da ima i ozbiljne uzročnike, zbog čega je kod svakog ozbiljnje bola potreban pregled stručnjaka, a po potrebi se radi i odgovarajuća dijagnostika, kao što je magenetna rezonanca ili elektromiografija. Akutni bol u vratu se leči primenom različitih terapijskih procedura koje uključuju analgetike, mioreklaksanse, fizikalne procedure i lokalne kreme.

Hronični bol u vratu je najčešće povezan sa bolestima vratne kičme. Često može da bude i jedan od dominatnih simptoma fibromialgije. Kod jednog značajnog broja pacijenata je nekada i nemoguće naći razlog hroničnog bola, uprkos detaljom ispitivanju. Lečenje hroničnog bola je kompleksno i često podrazumeva angažovanje više specijalnosti (reumatolog, fizijatar, neurohirurg, fizioterapeut). U našoj klinici se primenjuju najsavremeniji lekovi koji služe za kontrolu hroničnog bola, a kod izvesnog broja pacijenata koriste se i lokalne mezoterapijske procedure.

 

Bol u leđima

Bol u leđima je jedan od najčešćih simptoma u reumatološkoj praksi. Iako je bol u lešima najčešće bezazlen, nekada može biti i simptom ozbiljnih bolesti. Akutni bol u lešima traje do 6 nedelja, i ako nisu prisutni odgovarajući ’’znaci upozorenja’’ najčešće ne zahteva nikakvo dodatno ispitivanje. Leči se primenom analgetika, ili kombinacijom više analgetika, po potrebi uz dodadak miorelaksanasa ili blagih sedativa. Uvek je potrebno proceniti pojavu neuroloških simptoma (pad stopala, gubitak osećaja, probleme s mokrenjem) i na vreme preduzeti dalje korake u lečenju

Hronični bol u leđima je najčešće izazvan bolestima diskusa koji pritiskaju korenove kičmenih nerava što nekad uzrokuje pojavu hroničnog neuropatskog bola. Veliki broj starijih pacijenata ima spinalnu stenozu odnosno suženje kičmenog kanala što vrši pritisak na kičmenu moždinu i uzrokuje bol. Ovi pacijenti se žale i na ’’spinalne klaudikacije’’ odnosno pojavu jakog bol u kičmi i nogama praćenu trnjenjem koji se javlja nakon kraćeg hoda. Neke forme hroničnog bola u leđima, kao što su ozbiljne diskopatije ili teške spinalne stenoze se leče hirurški. Kod onih pacijenata koji ne žele da se leče hirurški ili su loši operativni kandidati individualno se procenjuje zdravstveno stanje i prateće bolesti i na kraju se određuje kombinacija lekova i tretmana koju dobijaju. 

dr Ivica Jeremić

 

icon-phone

 

ZAKAŽITE PREGLED

011 286 23 72
062 222 688

icon-direction

POSETITE NAS

Pedijatrija Medilek Tim

Zvezdara

Koste Trifkovića 1. Beograd

icon-mail

 

PIŠITE NAM

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.